Ledelsesparadigmer i 2022 og hvad bringer fremtiden for lederne

closeup of the hand of a young caucasian man on the beach, in front of a folded beach umbrella and the ocean in the background, holding a stone with the text back to work written in it

Det er forholdsvist klart at beskrive hvilke faktorer, der kendetegner lederskabet i dag. Vi forventer bestemt at fremtiden vil bringe endnu mere fokus på samme faktorer. 

 

Uforudsigelighed 

Lederen skal være parat til at være en del af mange, mange forskellige kombinationer af persontyper, organiseringer, chefer, opgaver og ’Must win Battles’.  

Lederens ’mindset’ er meget mere undersøgende, eksperimenterende, lærende og nysgerrigt og mindre gentagende, rutinepræget og kontrollerende.  

Lederen kan kun have en mental frihedsfølelse, hvis han formår at give slip og lade sine kolleger/medarbejdere have kontrollen.   

 

Kulturdiversitet 

Både den etnisk kulturelle og den arbejdskulturmæssige forskellighed bliver større. Den leder, som formår at forløse det potentiale og opnå de synergieffekter som der er i det, har succes. Det kræver en evne til at se mulighederne og være helt tryg ved at sammensætte teams, vedligeholde teams og opløse teams.  

 

Adfærd 

Uforudsigeligheder og kulturdiversitet udløser automatisk, at lederen i meget høj grad har, og fremadrettet skal have, fokus på adfærd. Især egen adfærd – for kender man ikke sig selv,  er det svært at begå sig som leder i dag. Med adfærd menes her det mentale udgangspunkt for de reaktioner, som udløses hos lederen i forskellige situationer. 

 

Der tales meget om fremtidens medarbejdere, og om de generationer som kommer på arbejdsmarkedet nu og i fremtiden. Det er naturligt nok, at der er en forskellighed, og sådan har det altid været. Historien viser, at det kommer til at gå fint. Mennesker tilpasser sig og arbejder sammen med de forskelligheder, som de har og opnår de resultater, som de ønsker, og som er nødvendige.   

 

Klik her for at læse de andre emner:  

 

    

Har du set vores kommende Rigét Brain Boosts?:

Bæredygtighed – Det nye konkurrence parameter?

26. september 2022

Diversity & Inclusion

28. november

Klik for at læse mere!

Nysgerrig på fremtidens ledelse?

Hos Rigét er vi meget optagede af Fremtidens Leder. Vil du vide mere om vores arbejde med forventningerne til fremtidens ledere?

Så klik her for at læse mere!