3 gode råd til fremtidens leder

 

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen byder her på 3 gode råd til fremtidens ledere. Med sine store interesse og viden indenfor radikal forandring og transformation af tankegang, er Anne en populær foredragsholder, og er en ofte benyttet som fremtidsforsker og ekspert i medierne. Anne er desuden en del af Rigét Advisory Board, og har derfor også bidraget til rapporten ”Hvem er fremtidens leder”.

Af Anne Skare Nielsen, Chief Futurist, Future Navigator

Fremtidens ledere skal kunne lytte, skabe overblik og opbakning, og være beredte på det ukendte. For god ledelse handler bl.a. om kunne træffe beslutninger i det usikre nu og så GØRE dem til de rigtige i fremtiden.

Et gammelt ordsprog siger, at det kan være svært at spå – især om fremtiden. Men det er en myte, vi godt kan lægge på hylden. Der er nemlig rigtig meget, vi kan vide om fremtiden med ret stor sikkerhed. Vi befinder os lige nu i en bevægelse “fra mere til bedre”, der vil medføre et opgør med det ensidige fokus på vækst, drift og besparelser. I stedet skal vi lave “noget bedre til flere mennesker med de rette ressourcer”. Den bevægelse skal ledere være på forkant med, og det kommer de ikke uden at give slip på det gamle. For lige nu har vi alt, vi skal bruge for at skabe den succes vi drømmer om. Så hvad er det du som leder drømmer om? Hvad er din vision?

Vær ikke bange for det ukendte:

I lyset af udviklingen er der tre ting, der kommer til at kendetegne fremtidens leder.

      1. Hun skal kunne lytte.
      2. Hun skal kunne skabe overblik og opbakning til visionerne.
      3. Hun skal kunne forudse fremtiden.

 

I forhold til at lytte handler det om som leder at turde indrømme, at man heller ikke forstår en bjælde af hvad der foregår, og at man derfor skal lytte til både sine medarbejdere og omverdenen. Og turde opsøge irritation og budskaber man ikke vil have. Tiden, hvor du som leder skulle vide alting og være et uopnåeligt über mensch, er slut. Vi har ikke brug for “leder light”, der læner sig op ad rapporter, jurister og fortidens beslutninger. Vi har brug for ledere, der læner sig ind i fremtiden og siger “kom lad os løse de her spændende problemstillinger sammen, og skid hul i at vi ikke har mandat til det”.

Som leder skal du paradoksalt nok være det rolige punkt i orkanens øje. Medarbejderne skal kunne kigge på dig og få fornemmelsen af, at du passer på dem, at du er til at stole på og du er et godt menneske, som inspirerer og motiverer os til at være det bedste vi kan.

Endelig skal du være i stand til at fornemme, hvad fremtiden bringer, så du i god tid kan fortælle dine medarbejdere, hvis der er noget, de skal stoppe med, eller noget de skal begynde på. Jo mere træg din organisation er, jo længere skal du selvsagt kunne kigge frem. Og så skal du kunne tage ansvaret for at lave den store lækre vision for hvorfor vi overhovedet er mødt op på arbejdet.

Gå efter de magiske øjeblikke:

Man skal som leder holde op med at tro, at man kan balancere tingene. Man skal i stedet gå efter det ekstraordinære. Efter de magiske øjeblikke.

Ledelse handler i bund og grund om at finde frem til det, der engagerer mennesker. Du skal finde frem til det sted, hvor medarbejderne får lov til at have magiske øjeblikke hver eneste dag. Der hvor medarbejderne tænker, ’det er derfor, jeg går på arbejde’. Som leder skal man skabe de store visioner, der giver plads til magi – og så stille sig på kanten og lade medarbejderne tage æren.

Få flere gode råd til at blive fremtidens leder ved at downloade den nye rapport ”Hvem er fremtidens leder?”

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.